1 cawan tepung sago
2 cawan tepung gandum
7 cawan air ( cadand tambah 1 cawan lagi)
1 cawan gula
1 cawan gula melaka (saya guna 4 sudu mkn gula apong)
1 sudu kecil kapur
Cara membuatnya :
1. campurkan tepung sago, dan tepung gandum ,gaul. Masukkan 3 cawan air dan 1 sudu kecil kapor .Gaul hingga rata dan tiada ketulan tepung
2. Didihkan 4 cawan air bersam 1 cawan gula dan 4 sudu makan gula apong. Biar sampai mendidih
3. Tuangkan air gula yang mendidih ke bhg 1 dan gaul rata, tiada ketulan tepung
4. Maukkan adunan ke dalam cuan dan kukus hingga masak
5. Setelah sejuk, boleh masukkan dlm peti sejuk sekejap, agar mudah untuk potog. Sementara itu, boleh pautkan kelapa. Setelah kuih dipotong, gaulkan dalam kelapa parut.
No comments:
Post a Comment