Monday, 6 June 2016


DESA PERMAI,TEBING DAN SUNGAI DIPAGI KEBERANGKATAN BALIK KE KUCHING,SARAWAK.

Semestinya hati selalu berat untuk meninggalkan desa dan pemandangan  - pemandangan alam semulajadinya yang sangat tulen dan suci belum tersentuh.Samaada orang memandang ianya sebagai tanda kemunduran dan kekurangan ataupun ianya sebagai anugerah pemberian warisan dari zaman  nenek moyang saya tetap menganggap ianya sebagai satu keindahan yang harus dikekalkan.Kerana pemandangan yang hijau dan tulin ini yang menjadi sebagaian kehidupan saya dan semua orang di Kampung ini sejak bertahun lamanya.


Kaki akan selalu berat melangkah meninggalkan desa permai ini ketika diri masih ingin betah dan lama duduk menikmati suasana desa yang menenangkan jiwa dan perasaan.Tapi apakan daya demi rezeki dan periuk nasi,tugasan harus diutamakan.pada keesokannya memulakan hari bekerja kembali dengan bulan Ramadhan bulan berpuasa turut memulakan harinya.

Sementara menunggu bot penambang saya sempat merakamkan gambar - gambar disekeliling tebing sungai untuk dikongsikan dalam post kali ini.

Tebing tua yang dikikis dan ditelan oleh arus sungai....perahu - perahu kayu ditebing dan daun hijau serta pohon rimbun yang menjadi permainan beburung dan sungainya yang mengalirkan air kuning paya yang membuntingkan rezeki kepada manusia - manusia ditanah kelahiran ini.

Sampai aku pulang lagi dalam dakapanmu nanti.Aku pasti akan kembali.SEJAHTERA KEPADA KAMPUNGKU

www.azlanrumadi.blogspot.my


0 comments:

RECOMMENDED FOR YOU

PENGUMUMAN PENTING

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SATU PUSA

Sekiranya ada cerita yang nak dikongsikan untuk dimuatkan dalam blog I LOVE PUSA. bolehlah menghantar kiriman kepada admin di alamat email.

azlanrumadi ( at ) yahoo.com

jangan malu - malu k.jangan lupa sertakan nama penuh dan kampong di Daerah Kecil Pusa untuk kmk catatkan dalam POST di blog kmk.

Segala sokongan dari Anakjati Kampung Pusa dan semuanya.. Kami ucapkan bebanyak terima kasih dan jutaan penghargaan.

Sekian,Terima Kasih

LABELS

Agama Islam Aktiviti AL - FATIHAH Anak Jati Anak Saribas Barracuda Berita Berita Kejayaan Berita Keluarga Berita Kemalangan Berita Kematian Berita Sukan Betong Bincang Bisnes Caster Casting Celoteh Charity Check-in Coretan Daerah Pusa Dari Tinta Anak Saribas Dayang Isah Tandang Sari Debak Education Events Flora Fauna Foods And Drinks And Fruits Gerai Pusa Gurindam Dayang Esah Tandang Sari HARI KEMERDEKAAN Hari Raya Aidilfitri Heritage History Hujung Minggu Ikan Info Trafik Informasi Jalan Raya Jambatan Sungai Rimbas Jambatan Tandang Sari JORAN Kabong Kamek Di Situk Kampung Beladin Kampung Buda Kampung Bungin Kampung Dit Kampung Hulu Pusa Kampung Kalok Kampung Lalang Kampung Maludam Kampung Medang Kampung Pusa Kampung Semarang Kampung Supa Kampung Tambak Kampung Tuie Karya Anak Jati Kebajikan Kejohanan Kemasyarakatan Kenangan Kenangan Lalu Mengusik Jiwa Kerajaan Saribas Komedi Kuching Lagu Sekolah. Larian Lawak Majlis Daerah Majlis Khatamal Quran Majlis Perasmian Majlis Perkahwinan Makanan Dan Minuman Dan Buahan Malaysia Market Majlis Daerah Maulidur Rasul Memancing Udang Menarik Hari Ini MH 17 MH 370 Moment Motivasi N 29 Beting Maro Naturals Naturals. News Nukilan Pan Borneo Pancing Pancing Mania Pandangan Panorama Pasar Malam Pasar Pusa Pemandangan Senja Pendidikan Penulisan Peoples Permainan Tradisional Perniagaan Pesanan Keselamatan Pesta Bungin PESTA PUSA Photography Pilihanraya Poems Politik Program Program Larian Puisi PUSA Ramadhan Regatta Regatta Sarawak Resepi Resipi Ayam Resipi Kuih Sajak Cinta Santai SARAWAK Saribas Sebuyau Sejarah Sekolah Sekolah Kebangsaan Pusa Sekolah Kebangsaan Tambak SK Pusa SK Tambak SMK Beladin SMK Pusa Snakehead Spaoh Sport Sukan Sumbangan Sungai Sungai Pusa Sungai Rimbas Sungai Saribas Supa Terubok Masin Sarawak ThreeSixty Throwback Tinta Saribas Today Is Friday Tradisi Tradisional Traditional Travels Videos Views Warisan Wedding Weekend